Valjevo

0
Broj stanovnika
0
Nadmorska visina (m)
0
Površina grada (km2)
0
Poštanski broj

Valjevo je administrativni, privredni, kulturno-prosvetni i zdravstveni centar Kolubarskog upravnog okruga. Valjevo ima nešto preko 90.000 stanovnika, od kojih oko dve trećine pripada gradskoj populaciji. Grad je formiran na obalama reke Kolubare, u kotlini okruženoj vencem valjevskih planina. Ceo kraj ima umereno kontinentalnu klimu. Oko 30% teritorije je pokriveno šumom kojom dominiraju bukva i četinari, a ceo kraj obiluje brojnim pašnjacima, livadama i voćnjacima.

Valjevo ima veliki razvojni potencijal. Relativno mala udaljenost od Beograda (94km), raskrsnica magistralnih puteva, blizina autoputa Beograd – Požega (u izgradnji), pruga Beograd – Bar, predstavljaju dobru infrastrukturnu osnovu za ekonomski razvoj.

Valjevo je danas moderan grad, ali i grad bogate istorije, tradicije i kulture. O tome svedoči i očuvano gradsko jezgro sa administrativnim zgradama, javnim ustanovama i spomenicima kulture, zgradom Narodnog muzeja i Valjevske gimnazije, galerijama, Grand hotelom, pešačkim zonama i starim trgovačkim ulicama, malim trgovima i parkovima, brojnim spomenicima, uređenim kejom Kolubare. U centru grada, na desnoj obali Kolubare, nalazi se Tešnjar – autentična srpska čaršija iz perioda turske vladavine. Poreklom je iz 17. veka, ali je očuvan izgled s kraja 19. veka. U Tešnjaru su snimljeni mnogi domaći filmovi i serije.

Valjevo i okolina imaju značajne turističke potencijale, najpre kada je u pitanju planinski, banjski, rekreativni, verski ili avanturistički turizam. Istakli bi planinu Maljen sa čuvenom visoravni Divčibare, koja  je najpopularnija. To je prva planina na koju se nailazi idući iz Beograda ili iz pravca Vojvodine. Leti je pogodna za odmor i rekreativni turizam usled povoljne vazdušne klime, a zimi za sportove i boravak na snegu. Ceo venac valjevskih planina privlači ljubitelje vožnje terenskim vozilima, biciklste, obožavaoce kanjoninga i speleologije, dok je reka Gradac jedna od najomiljenijih za ljubitelje sportskog ribolova (fly fishing) u ovom delu Evrope.

Kao značajana turistička destinacija u etno-istorijskom smislu izdvaja se selo Brankovina, dok manastiri Lelić, Ćelije i Pustinja privlače veliku pažnju vernika i hodočasnika.

Valjevo se urbanističko-arhitektonskim rešenjima još iz sredine 19.veka, počelo razvijati i graditi sa ulicama koje se seku pod pravim uglom i karakterističnim modernim građevinama tog vremena. Pored toga je jedan od retkih gradova koje se može pohvaliti kao grad sa dve čaršije, jednom modernom i drugom koja datira još iz vremena turske vladavine.

Dan Grada je 20. mart, datum kada je Valjevo u Prvom srpskom ustanku 1804. godine oslobođeno od Turaka i kada počinje razvoj modernog grada sa evropskim obeležjima. Kao svoj duhovni praznik Grad Valjevo slavi Duhovski Ponedeljak.